Első napok Kisbabával- újszülött gondozása

Alig hogy átlépjük első Gyermekünkkel a küszöböt a kórházból hazajövet, máris rengeteg kérdés merülhet fel bennünk mindennapi ápolásával kapcsolatban. Egy Kisbaba szinte folyamatos gondoskodást igényel, és bizony nem titkolja el, ha valami nem jó.

Összeszedtünk nektek néhány olyan fontos dolgot, mely megkönnyítheti számotokra az első heteket egy csecsemővel.

BabyBear babapólya

Baba öltöztetése, szoba hőmérséklete

A szoba hőmérséklete nappal 22-25 °C között ideális, éjszakára pedig 21-22 °C ajánlott. Ez azonban nem mindig kivitelezhető a nyári nagy meleg, vagy pl. a távfűtés miatt. Ilyenkor könnyebb ruházat, és vékonyabb takaró a megoldás. Tapasztalt anyukák szerint a babára mindig egy réteggel több ruhát kell adni, mint amiben mi felnőttek jól érezzük magunkat.

Hogy a babának meleg van-e vagy fázik, úgy nézhetjük meg, hogy hátul, a póló nyakánál benyúlva kitapintjuk a hátát, tarkótájékát. Ha itt hideg, akkor fázik, ha nyirkos, izzadt, akkor melege van. FIGYELEM! A kezek és lábak még jó pár hétig szinte mindig hidegek lesznek a kevésbé hatékony keringés miatt. Ezért ne törekedjünk arra, hogy annyira beöltöztessük a babát, hogy ezek felmelegedjenek, mert túlmelegedhet.

Pelenkázás

Pelenkázáshoz használhatunk egyszer használatos eldobható pelenkát, vagy környezetbarát pelenkákat is. Mindkét esetben fontos, hogy megfelelő időközönként cseréljük ki a pelenkát, akkor is, ha a baba nem „kéri” ezt. A textilpelenkákat valamivel gyakrabban kell cserélni, hamarabb átnedvesednek. Az eldobható pelenkák különböző fazonokban és méretekben kaphatók, és a baba testalkatától is függ, hogy melyik lesz megfelelő. Ha rendszeresen átnedvesedik a pelenka, akkor vagy a nedvszívó képessége nem elegendő a mi babánk számára, vagy a „szabása” nem jó. Ha a már bevált pelenkánál fordulnak elő rendszeresen ilyen balesetek, akkor ideje nagyobb méretre váltani. Kisfiúknál ügyeljünk, hogy a fütyijüket simítsuk le a pelenka összekapcsolása előtt, különben a pisi felfelé veszi az irányt, és a derekuknál folyik ki.

Az első napok után az éjszakai ébredések során nem muszáj minden esetben pelenkát cserélni, ha az csak pisis.

pelenka alatti bőrfelület védelmére használjuk a gyermekorvos által felírt popsikenőcsöt. Ezzel minden tisztába tevéskor kenjük be a pelenka alatti területeket alaposan – nem csak baba popsiját! Hintőport soha ne használjunk ezeken a területeken, mert a kenőcstől összecsomósodva kidörzsöli a kicsi bőrét. Kislányoknál előfordulhat, hogy egy idő után összegyűlik a krém a nagyajkak között. Ezt kamillateás vagy langyos vizes vattapamaccsal törölhetjük ki óvatosan fürdetés után. Ha pelenkakiütést észlelünk, forduljunk orvoshoz.

Köldökcsonk ápolás

A köldökcsonk kb. 10 napos korban válik le. Addig, hogy fertőződését elkerüljük, és száradását gyorsítsuk, minden tisztába tételkor alkohollal és a gyermekorvos által felírt, fertőtlenítő hintőporral kell kezelnünk. Az alkoholos üvegcsébe mártsunk bele egy fültisztító pálcikát, és alaposan, de óvatosan tisztítsuk meg a köldökcsonk környékét is. Figyeljünk oda, hogy a köldökcsonk alatti területet is tisztítsuk ki. A baba valószínűleg tiltakozni fog, de nem azért mert fáj neki a művelet, hanem az alkohol hidegségét nem szereti. Az alkoholos lemosás után szórjuk a hintőport a csonk köré. Ügyeljünk, hogy fürdetéskor ne érje víz.

csonk leesése után pár napig még kezeljük a köldököt alkohollal és hintőporral továbbra is, amíg teljesen száraz, összehúzódott bőrgyűrűt nem tapasztalunk. Ekkortól merülhet fürdetéskor víz alá a köldök. Az alkoholos fültisztító pálcával töröljük át óvatosan a köldök belsejét is! Néhány csepp szövetnedv, vér megjelenése nem kóros. Ha tartósan nedvezik, vérzik a köldök, vagy genny ürül belőle, forduljunk haladéktalanul orvoshoz.

Fürdetés

A fürdetéshez a szoba hőmérséklete kb. 28 °C legyen. Ugyanabban a helységben töröljük szárazra, és öltöztessük fel a babát, ahol fürdetjük, mert ha hűvösebb szobába visszük át, könnyen megfázhat. A víz hőmérséklete kezdetben 37 °C legyen, majd a következő hónapokban ezt fokozatosan 34-35 °C-ra csökkenthetjük.

Fürdetéshez a baba bőrének a legjobb a gyógyszertári fürdetőkrém. Benedvesített kezünkön dörzsöljük szét a krémet, mint a szappant, és így könnyen eloszlathatjuk a fürdővízben. Amikor már nem kell tartani fürdetés közben a babát, a krémet folyékony szappanként használva kenjük be vele a bőrét, majd öblítsük le.

Fürdetés után bugyoláljuk a babát fürdőlepedőbe, amely így felissza a vízcseppek nagy részét. Az egyes testrészeket célzottan bontsuk ki, és óvatosan törölgessük meg. Szárogatás után a hajlatokat és a bőrredőket – kivéve a pelenkával fedett területeket! – kezeljük babahintőporral. A hintőport ne közvetlenül a kicsi bőrére, hanem a saját tenyerünkbe öntsük, így nem irritálja a babát a felszálló por. Ne takarjuk ki teljesen a babát, különösen a hátát és a pocakját tartsuk a melegben. Adjuk fel rá a pelenkáját és egy kis pólót a törülköző védelmében – utána már levehetjük róla a fürdőlepedőt.

Levegőztetés

A levegőztetést meleg hónapokban 10 napos korban, hideg hónapokban két hetes korban kezdhetjük el. Fő a fokozatosság. Első nap öltöztessük úgy fel a babát, mintha kimennénk, de a szobában maradva nyitott ablaknál levegőzzön kb. 10-15 percig. Vigyázzunk, hogy huzat ne érje. A második napon már kimehetünk egy negyedórára, vagy ha van erkélyünk, kiülhetünk oda a babával. Harmadnap már 20-30 percet lehetünk vele kint, és aztán fokozatosan növelhető ez az időtartam 1-2 órára. Ne menjünk ki, ha esős, nyirkos, ködös az idő, vagy ha fúj a szél. Séta közben a bababundazsák tökéletes választás lehet Újszülöttek számára is.

Vékony Babatakaró

A legfontosabb, hogy hallgass az ösztöneidre, és a Kisbabádra!

Szeretettel teli időszakot kívánunk nektek!

#sophietex #sophietexbaba #újszülött #ujszulottkisbaba #babatakaró #babaápolás #babafürdetés #bababolt #onlinebababolt.